CONSTITUŢIA ROMÂNIEI ; ARTICOLUL 16 ; Alin.(2) : ,, NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE" !? O frază de dânşii inventată!! Blogul unui fost discriminat in propria-i ţară!! Nu vă doresc şi vouă!! Un blog despre putregaiul politic din Romania. Un raft, din Biblioteca mea de frământări si gânduri ...

joi, 18 iulie 2013

Cititi, arhivati, dar dati si altora! Cine a zis ca nu mai este nimic de furat in Romania? A mintit! Fara rusine, fara frica, se continua seria marilor "tunuril" imobiliare!


Casele RA-APPS ajung la preţuri de chilipir. Cu cât se vor vinde prin NEGOCIERE DIRECTĂ apartamente centrale în Bucureşti, vile la munte şi terenuri de tenis la mare.
 
O vilă la Predeal, apartamente în centrul Capitalei, terenuri virane, agricole, terenuri de tenis sau de minigolf la mare nu au avut căutare la preţurile pieţei, motiv pentru care vor fi vândute de Regia Autonomă Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) prin negociere directă, cu singura condiţie de a depăşi preţul de inventar.
 
După tentative de vânzare ratate pe parcursul ultimului an şi jumătate, RA-APPS a făcut, la începutul lunii, o a treia licitaţie pentru 23 de apartamente, vile, spaţii comerciale şi terenuri, reducând din nou preţul, de această dată cu 20%, şi a scos la o a doua licitaţie alte cinci apartamente din Bucureşti, cu 10% reducere.

  Regia a vândut însă doar un apartament, pentru care, conform informaţiilor transmise Mediafax, va încasa 544.360 de euro. Jumătate din bani rămân la RA-APPS, cealaltă jumătate merg la Guvern.
Cele mai multe dintre proprietăţile puse, de Guvern în martie, pe lista de vânzare nu au fost însă nici măcar evaluate până la această dată. Pentru celelalte, puţinii interesaţi aşteaptă chilipirul: noua ordonanţă a Guvernului Ponta adoptată ulterior ca lege prevede că ceea ce nu se vinde nici la a treia licitaţie se scoate la negociere, pornind de la la un preţ cu 30% mai mic. Teoretic, se poate înscrie oricine. Practic, chiriaşii au întâietate.

Vila Predeal, la mica înţelegere, sub 180.000 de euro
La 430 de euro metrul pătrat pe suprafaţa construită, cât a cerut RA-APPS în prima fază, Vila Predeal din staţiunea montană omonimă nu a avut nici măcar un pretendent. "E o vilă liberă. O folosim ca să o închiriem turiştilor. Acolo a fost sediul Băncii Agricole, aşa a fost gândită, ca sediu de instituţie, iar în Predeal nu prea mai sunt instituţii care ar putea să o folosească. Nu are curte, doar terenul de 240 de metri şi e chiar la stradă, între DN1 şi calea ferată. Dar e aproape de pârtie. Este mobilată, în stare foarte bună, are centrală termică proprie, cine o ia se poate muta imediat. Mi se pare că şi cearşaful şi pernele sunt pe pat, numai să le spălaţi, dacă doriţi, şi gata!", explica pentru gândul, la momentul primei licitaţii, Marius Bucura, reprezentantul RA-APPS de la Sinaia, care a mai trecut, anterior legii Ponta, prin încă trei tentative de a o vinde, din 2011 încoace.


Vila Predeal

Preţul iniţial de 240.100 de euro plus TVA, aşa cum a fost evaluată la începutul anului 2012, plus garanţia de participare de 48.020 de euro nu a atras însă cumpărătorii care ar fi trebuit să mai plătească, pentru a intra la licitaţie, 2.000 de lei caietul de sarcini şi alţi 2.000 de lei dosarul de prezentare.
Acum, va fi scoasă la negociere, statul urmând să obţină sub 180.000 de euro fără TVA, dar nu mai puţin decât valoarea de inventar nefăcută publică.

100 de euro metrul pătrat de teren la Predeal
Tot la Predeal, statul a scos la vânzare un teren, în vecinătatea unui complex turistic de trei stele. "Zona e foarte  bună, iar terenul e liber", spunea Marius Bucura. Eşecul a fost însă similar: niciun ofertant. Doar informativ, s-ar fi interesat proprietarii complexului turistic vecin. Fără intenţii concrete însă, cât timp preţul era considerat mare.
Pentru 2656,75 de metri pătraţi, RA-APPS cerea în primă instanţă 438.000 plus TVA din care 87.600 de euro trebuie depuşi de la început într-un cont, ca garanţie de participare. Nimeni nu a fost însă dispus să plătească nici măcar cei 500 de lei pentru dosarul de prezentare, cu atât mai puţin 1.000 de lei pentru participarea la licitaţie.


Terenul RA-APPS din Predeal

"Cei interesaţi aşteaptă să mai scadă preţul, până la 30%, în mai multe etape, cum e prevăzut în ordonanţă", anticipa Marius Bucura. Estimarea sa s-a suprapus întocmai peste realitate. După trei etape succesive fără niciun cumpărător, statul dă înapoi cu până la 115.000 de euro. Ultimul preţ solicita 350.400 de euro fără TVA, va fi redus cu încă 10% sau chiar mai mult, dacă potenţialul cumpărător va negocia bine.

Terenurile de tenis şi minigolf de la mare, negociate unul câte unul
Un preţ mai mic au aşteptat şi potenţialii cumpărători de terenuri de tenis sau de minigolf scoase la vânzare la Neptun. “Hotelul Arad nu mai aparţine de RA-APPS. A fost transferat la un moment dat către altă instituţie. Terenurile de tenis însă au rămas. Noi le-am mai închiriat, dar nu întotdeauna îşi scot banii. Dar la licitaţie nu s-a înscris absolut nimeni", a explicat la acelaşi moment pentru gândul Adriana Danciu, de la SRP Neptun.
Pe cele două terenuri de tenis cu  zgură (606,92 mp), cu aleile şi spaţiul verde (5.364,15 mp) aferente, statul fixase un preţ de 1.117.500 de euro fără TVA, iar pentru al treilea, un teren de minigolf cu suprafaţă totală de 7.753,28 mp, alei şi spaţiu verde (7.490 mp), Guvernul a cerut 1.296.000  de euro fătă TVA. Al patrulea - o pepinieră de 8.700 de metri pătraţi în Eforie Nord este evaluată la 244.000 de euro.
Acum, RA-APPS va da terenurile de tenis cu maximum 815.000 de euro, putând să meragă însă mult mai jos, pe cel de minigolf cu cel mult 930.000 de euro, iar pentru pepinieră nu va scoate mai mult de 190.000 de euro fără TVA.

Chilipirurile chiriaşilor centrali din Bucureşti
Cu o singură excepţie, nici licitaţiile anunţate pentru casele din Bucureşti nu au trezit nicio reacţie la licitaţiile deschise. Următorul pas: negocierea.
Din informaţiile obţinute de gândul, cel puţin două din cele 17 imobile din Bucureşti care vor fi negociate direct sunt ocupate de chiriaşi care vor avea drept de preemţiune.
În această situaţie este un apartament de 3 camere într-un bloc cu cinci etaje din centrul Capitalei, pe strada Luterană, nr. 5 şi altul pe Bulevardul Nicolae Bălcescu nr 9, lângă Universitate. Apartamentul 42, situat la etajul 2, scara D, pe strada Lutherană are o surprafaţă de 83,77 de metri pătraţi şi a fost scos iniţial la licitaţie cu preţul de pornire de 73.000 de euro fără TVA. Fiecare din cele trei eşecuri a însemnat un minus de aproximativ 7.000 de euro din preţ. Cum chiriaşul nu s-a prezentat la licitaţie, acum, va avea dreptul să îl cumpere cu cel mult 50.000 de euro plus TVA, cât un apartament din fostele cartiere muncitoreşti.


Foto: Silviu Matei // Mediafax. Blocul de pe strada Lutherană nu este o construcţie nouă, dar este situat central.

Al doilea apartament cu chiriaş are patru camere cu suprafaţă de 107,61 de metri pătraţi, boxă şi teren, este situat la etajul al doilea şi i s-a fixat un preţ de pornire de 146.000 de euro fără TVA. Pentru apartamentul 16 din Nicolae Bălcescu, nr. 9 statul poate însă acum să cadă la învoială cu chiriaşul pe aproximativ 100.000 de euro sau mai puţin.


Foto: Silviu Matei // Mediafax. Blocul din Nicolae Bălcescu, nr 9.

Apartamente post-comuniste în centrul Capitalei, sub 100.000 de euro
Într-un bloc nou din Aleea Căuzaşi nr 47, în zona Unirii, sunt nu mai puţin de 10 apartamente de trei şi patru camere la preţuri care vor putea coborî chiar sub 100.000 de euro plus TVA. La ultima încercare de licitare acestea au fost cuprinse între 146.000 şi 148.000 de euro, cu tot cu locul de parcare inclus, singurul mai scump, pentru care s-au cerut 184.000 de euro, fiind un penthouse de 205 metri pătraţi aflat la etajul al nouălea. Toate aceste preţuri vor scădea acum cu minimum 10%.


Imobilul RA-APPS din Aleea Căuzaşi. Sursa foto: Google Maps

La negociere directă cu actualul chiriaş vor fi scoase şi cele două spaţii comerciale de la parter. Unul de 162,35 mp, cu două locuri de parcare, pentru care se vor lua maximum 213.000 de euro fără TVA şi altul de 39,50 mp tot cu două locuri de parcare, la demisol pentru care RA-APPS va scădea cel puţin 10% din cei 57.600 euro (fără TVA) pe care i-a cerut la licitaţie în iulie.
Un alt apartament de 4 camere, cu suprafaţă utilă de 133,75 mppe strada George Enescu nr. 7 scade de asemenea la aproximativ 100.000 de euro fără TVA.


Foto: Silviu Matei // Mediafax. Blocul din strada George Enescu

Un duplex pe Calea Călăraşilor, nr 79, la etajul al doilea (suprafaţă utilă 196,22 mp) şi mansardă (66,78 mp), cu câte cinci camere pe fiecare nivel, dar într-un imobil vechi din 1940 şi în care locuieşte şi un proprietar, va fi vândut cu nu mai mult de 208.000 de euro fără TVA. Iniţial, RA-APPS a cerut 286.000 de euro, însă nu s-a arătat nimeni interesat.
Pentru un alt imobil cu 4 camere şi dependinţe, cu suprafaţă construită 122,13 mp şi teren de 452,56 mp, pe strada Cuza Vodă nr. 90, în zona Tineretului, Guvernul va încasa maximum 210.000 de eură fără TVA, deşi iniţial ceruse peste 260.000.

Apartament în Cluj, la preţ micşorat considerabil
Este şi cazul apartamentului 25 de pe strada Nicolae Titulescu nr. 24 , din Cluj-Napoca. "E într-o zonă centrală, apartamentul e bun, a fost modernizat şi apoi l-am închiriat cu 220 de euro plus TVA pe lună. Acum e liber", explica pentru gândul Mircea Vădan de la sucursala Regiei de Protocol din Cluj-Napoca.
Preţul iiţial de 66.000 de euro plus TVA pentru trei camere şi 62,17 mp, suprafaţă utilă nu a adus niciun cumpărător. Acum, RA-APPS va negocia direct cu orice cumpărător interesat, cu şanse să obţină cel mult 48.000 de euro fără TVA.


Blocul din Cluj-Napoca de pe starda Nicolae Titulescu

Cum se va negocia în spatele uşilor închise
După noua lege, într-o primă etapă, vânzarea se face prin licitaţie, pornind de la preţul stabilit de evaluator. Dacă proprietatea nu este cumpărată, la a doua încercare preţul scade cu 10%, iar la a treia cu 20%. În cazul unui eşec, etapa licitaţiilor este urmată de negocierea direct cu actualul chiriaş sau cu un alt potenţial cumpărător, neanunţat în prealabil, de la un preţ cu 30% mai mic decât cel stabilit de evaluator, dar peste valoarea de inventar.


La negocierea directă, în termen de două zile lucrătoare de la înregistrarea ofertei de cumpărare, RA-APPS va publica pe site-ul propriu anunţul privind înregistrarea acesteia, iar o nouă licitaţie va fi organizată doar dacă, în termen de alte două zile, vor fi înregistrate mai multe oferte.
După simplificarea regulilor de vânzare, casele RA-APPS se pot cumpăra în rate de până la trei ani cu avans de 25% sau între 10% şi 25% dacă noii proprietari sunt tineri sub 35 de ani.


Întreaga operaţiune este pregătită în contextul în care singurele variante viabile indicate de consultanţi imobiliari pentru un câştig mai bun al statului sunt înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private.
Pentru acest an, RA-APPS estimează venituri totale de 449,1 milioane lei, dar încasările din vânzarea de imobile nu ar urma să depăşească 193,5 milioane lei.

http://www.gandul.info/politica/casele-ra-apps-ajung-la-preturi-de-chilipir-cu-cat-se-vor-vinde-prin-negociere-directa-apartamente-centrale-in-bucuresti-vile-la-munte-si-terenuri-de-tenis-la-mare-11129528

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare-Toate datele

Follow

Persoane interesate